Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Сух грах по манастирски

Сух грах по манастирски

Сух грах по манастирски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ако и вие обичате да си похапвате яхнийка с грах, заповядайте тази рецепта"

Необходими продукти

  • грах - 2 ч.ч.
  • растително масло - 4 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • лук - 1 - 2 глави
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • магданоз - или Копър
  • хляб - трохи от сух хляб
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухият грах се попарва в гореща вода, отцежда се и се накисва за една нощ в студена вода.

Вари се в същата вода заедно с растителното масло, едро нарязания лук, чесъна, доматеното пюре, трохите от хляба и сол до омекване, като се добавя по малко гореща вода и се разбърква, за да не загори.

След свалянето на съда от огъня ястието се наръсва с копър и магданоз.

Забележка: Ястието може да се приготви без растително масло.

Същото ястие може да се приготви от консервиран грах, като отпадат попарването и накисването.

Вкусът на ястието може да бъде подобрен, като част от сварения грах се претрие през сито и се прибавят 2 филийки от лимон, почистен от кората и семките.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: