Ezine.bg»Рецепти»Пица»Хачапури»Хачапури със сирене и кашкавал

Хачапури със сирене и кашкавал

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Хачапури със сирене и кашкавал
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
21/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Убедени сме, че щом усетите аромата на тези питки хачапури, ще искате да ги хапвате всеки ден"

Необходими Продукти

  • суха мая - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • топла вода - 250 мл
  • сол - 1 к.л.
  • брашно - 500 г
  • краве сирене - 150 г
  • кашкавал - 150 г настърган
  • яйца - 1 бр. само жълтъка
  • краве масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в купичка с топла вода и лъжичка захар.

Оставя се на топло за около десет минути, докато шупне. През това време се пресява брашното, прибавя му се сол, а след това и шупналата мая.

Замесва се меко и гладко тесто. Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса. Когато бухне, се разделя на четири или пет топки.

Всяка топка се разточва на не много големи и не много тънки кори. По средата на всяка се слага настъргано сирене и кашкавал.

Корите се затварят като бохчички и се разточват отново и и от двете страни.

Питките хачапури се слагат в тава, застлана с хартия за печене, след което се слагат да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Пекат се около 15 минути, като малко преди да се извадят от фурната, се намазват с разбит жълтък.

Когато са готови хачапури със сирене и кашкавал, още топли се намазват обилно с краве масло.

Сервират се топли баничките с кашкавал.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Уникално е....
24.03.2021 18:24
1