Начин на приготвяне
Маята се активира в купичка с топла вода и лъжичка захар.
Оставя се на топло за около десет минути, докато шупне. През това време се пресява брашното, прибавя му се сол, а след това и шупналата мая.
Замесва се меко и гладко тесто. Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса. Когато бухне, се разделя на четири или пет топки.
Всяка топка се разточва на не много големи и не много тънки кори. По средата на всяка се слага настъргано сирене и кашкавал.
Корите се затварят като бохчички и се разточват отново и и от двете страни.
Питките хачапури се слагат в тава, застлана с хартия за печене, след което се слагат да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Пекат се около 15 минути, като малко преди да се извадят от фурната, се намазват с разбит жълтък.
Когато са готови хачапури със сирене и кашкавал, още топли се намазват обилно с краве масло.
Сервират се топли баничките с кашкавал.
Коментари