Начин на приготвяне
Маята се активира в купа със затоплена вода, мляко и супена лъжица захар.
Брашното се пресява, добавя му се малко сол и в средата му се оформя кладенче. В него се излива шупналата мая.
Замесва се меко тесто, като по време на месенето на няколко пъти се добавя от олиото и разтопеното краве мало. Тестото за кашкавалките се оформя на топка и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Разточва се върху набрашнена повърхност на правоъгълна кора. Кората се намазва с краве масло, а отгоре се разпределя предварително настърган кашкавал и сирене.
Тестото се навива на руло, което после се нарязва на шайби с помощта на остър нож. Кашкавалките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, и се оставят да втасат повторно за около 15-20 минути.
Намазват се с разбито в малко прясно мляко яйце. Отгоре може да се поръсят с още малко кашкавал.
Пекат се в предварително загрята на 180 °C фурна за около 25 минути или докато се зачервят. За да станат меки във фурната, може да се сложи метална купичка с вода.
Насладете се на меки и вкусни кашкавалки със сирене и кашкавал!