Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Сочна баклава с готови кори

Сочна баклава с готови кори

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8932k17k
Сочна баклава с готови кори
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
125 мин.
Порции
35
"Сочна, хрупкава и божествено вкусна баклава - рецепта, която непременно трябва да опитате!"

Необходими продукти

  • кори за баница - 500 г
  • краве масло - около 290 - 300 г
  • орехи - 300 г
  • Сироп
  • вода - 1 л.
  • захар - 850 г
  • ванилова захар - 10 г
  • цитрусови кори - 3 - 4 бр. от лимон и портокал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започна, ще направя уточнението, че за тази рецепта понякога ми отива повече масло дори от указаното, тъй като мажа с него всяка от корите. Ако ви се струва много може да намалите количеството. От орехите също обичам да слагам повече, но Вие си преценете дали така ви устройва или искате и тях да намалите.

Направете сироп от водата, захарта, ванилията и цитрусовите кори като го варите поне 15 минути, считани от момента на завиране. Когато е готов сиропа, оставете го настрана да изстива.

Разтопете маслото. Накълцайте ядките на ситно.

Намаслете тавичката, в която ще печете и полагайте една кора, намажете с масло на тънък пласт, сложете още една кора, масло и разпръснете равномерно от орехите. Следва отново кора, масло, кора, масло и орехи. Така до привършване на продуктите.

Нарежете сглобената баклава на парченца и печете в загрята на 150 градуса фурна до златист цвят. Нарочно пека на по- слаба фурна повече време, за да се изсушат добре корите и да са хрупкави.

Изпечената баклава оставете за 4-5 минути на плота, след това залейте със студения сироп.

Разбира се, може и да направите обратното- да оставите баклавата да изстине, после приготвяте сиропа и я заливате с горещата течност. Аз лично предпочитам първият вариант, защото ми харесва хем да е сочна, хем леко хрупкава, а ако я залея със врял сироп почти винаги става много мека и каша отвътре. Това си е въпрос на вкус.

Оставете баклавата да поеме сиропа и ако нямате търпение може да я сервирате още същия ден, макар че е добре да престои до следващия.

Ако рецептата ви допада, опитайте следващия път и предложенията ни за бърза баклава с орехи или тази класическа турска баклава.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: