Начин на приготвяне
Смесва се захар, вода и ванилия в подходящ съд и се вари сироп за 5-10 минути, после се охлажда. Корите се разделят на две части.
В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер, докато се разтопи. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера и какаото.
Разбърква се и прибавяме едро нарязани орехи.
В правоъгълна тава се нареждат половината кори, като всяка се поръсва с олио.
Сипва се кексовата плънка и отгоре се нареждат останалите кори. Нарязва се на квадрати, заливаме по разрезите с олио и печем в загрята фурна 180°C около 35-40 минути до зачервяване.
Изважда се и заливаме баклавата с охладен сироп.
Оставя се да попие една нощ, после празничната баклава се сервира поръсена с кокосови стърготини.
Весели празници!