Начин на приготвяне
Спанакът се изчиства и измива. Нарязва се и се изпържва с част от олиото да омекне. Като се охлади, се добавят яйцата, изварата, киселото мляко и солта.
Разбърква се да стане еднородна смес. Тиганът се намазва с олио. Поставя се първата кора, като краищата и да излязат отвън. Маже се с олио.
Следващите две кори се слагат надиплени като хармоника, като всяка се маже с олио. Ред е на плънката за спаначената баница.
Половината се разстила отгоре. Пак се слагат три кори надиплени и се слага втори пласт плънка.
Двете кори след плънката се поставят надиплени, а третата - като първата, да излязат краищата отвън.
Краищата на първата и последната кора се загъват навътре в тигана. Притискат се леко и се намазват с олио.
Тиганът се поставя на котлон на втора или трета степен, и вкусната баница на тиган се пече около 15 мин. от едната страна.
След това, с помощта на голяма чиния, баницата на тиган със спанак и извара се обръща и се връща отново в тигана да се запече от другата страна.
И така баницата вече е готова.