Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баница на тиган»Баница на тиган със спанак и извара

Баница на тиган със спанак и извара

Баница на тиган със спанак и извара
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Ето че и тиганът се справя отлично, щом стане дума за баница със спанак и извара"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пакт от 300 г
  • яйца - 2 бр.
  • извара - 150 г
  • спанак - 200 г
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанакът се изчиства и измива. Нарязва се и се изпържва с част от олиото да омекне. Като се охлади, се добавят яйцата, изварата, киселото мляко и солта.

Разбърква се да стане еднородна смес. Тиганът се намазва с олио. Поставя се първата кора, като краищата и да излязат отвън. Маже се с олио.

Следващите две кори се слагат надиплени като хармоника, като всяка се маже с олио. Ред е на плънката за спаначената баница.

Половината се разстила отгоре. Пак се слагат три кори надиплени и се слага втори пласт плънка.

Двете кори след плънката се поставят надиплени, а третата - като първата, да излязат краищата отвън.

Краищата на първата и последната кора се загъват навътре в тигана. Притискат се леко и се намазват с олио.

Тиганът се поставя на котлон на втора или трета степен, и вкусната баница на тиган се пече около 15 мин. от едната страна.

След това, с помощта на голяма чиния, баницата на тиган със спанак и извара се обръща и се връща отново в тигана да се запече от другата страна.

И така баницата вече е готова.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: