Начин на приготвяне
Бобът се измива и накисва във вода за поне 8 часа или повече. Изплаква се, слага се в тенджерата под налягане и се покрива със студена вода.
Капакът се затваря херметически и тенджерата се слага на котлона. Щом парата се вдигне, се засичат 10 минути и се дърпа от котлона.
Щом налягането спадне, тенджерата се отваря и водата се излива и се налива около 2 литра нова.
Добавят се нарязаната на дребно глава лук, наситнения морков, скълцаните червена и зелена чушка, чесън и стъбла целина.
Наливат се 3 с.л. олио и 1/2 ч.л. сол, добавя се и кубчето бульон.
Захлупва се с капака и се вари след вдигането на налягането за около 35 - 40 минути, след което се дърпа от котлона.
Запръжката се приготвя, като в тиган с 4 с.л. олио се задушава нарязаният на ситно лук, добавя се брашното, червеният пушен пипер, доматеното пюре и постепенно се наливат няколко черпака зеленчуков бульон от тенджерата с боба.
Разбърква се боб чорбата и щом сместа се хомогенизира, запръжката се прехвърля в тенджерата с боба.
Добавят се още сол, ако е необходимо, и подправки по избор и на вкус (чубрица, джоджен, девесил, босилек, свежи листа мента).
Селската боб чорба се оставя се да покъкри на умерен котлон за около 10 минути.
Чорбата от едър маслен боб е готова!
Добър апетит!