Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Чорба от едър маслен боб

Чорба от едър маслен боб

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Чорба от едър маслен боб
Снимка: Чародейката
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Чорбата от едър маслен боб е най-вксуанта боб чорба, която ще опитате в скоро време"

Необходими продукти

  • маслен боб - 400 г, едър
  • олио - 3 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена + 1 бр. зелена
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • целина - 1 - 2 стръка
  • бульон - 1 кубче, гъбен
  • сол - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • девесил - 1/2 ч.л.
  • мента - 1 с.л., свежа
  • за запръжката
  • лук - 1 глава
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • доматено пюре - 150 мл
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и накисва във вода за поне 8 часа или повече. Изплаква се, слага се в тенджерата под налягане и се покрива със студена вода.

Капакът се затваря херметически и тенджерата се слага на котлона. Щом парата се вдигне, се засичат 10 минути и се дърпа от котлона.

Щом налягането спадне, тенджерата се отваря и водата се излива и се налива около 2 литра нова.

Добавят се нарязаната на дребно глава лук, наситнения морков, скълцаните червена и зелена чушка, чесън и стъбла целина.

Наливат се 3 с.л. олио и 1/2 ч.л. сол, добавя се и кубчето бульон.

Захлупва се с капака и се вари след вдигането на налягането за около 35 - 40 минути, след което се дърпа от котлона.

Запръжката се приготвя, като в тиган с 4 с.л. олио се задушава нарязаният на ситно лук, добавя се брашното, червеният пушен пипер, доматеното пюре и постепенно се наливат няколко черпака зеленчуков бульон от тенджерата с боба.

Разбърква се боб чорбата и щом сместа се хомогенизира, запръжката се прехвърля в тенджерата с боба.

Добавят се още сол, ако е необходимо, и подправки по избор и на вкус (чубрица, джоджен, девесил, босилек, свежи листа мента).

Селската боб чорба се оставя се да покъкри на умерен котлон за около 10 минути.

Чорбата от едър маслен боб е готова!

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: