Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта (отделете един жълтък за намазване).
Затоплете млякото и разтворете в него мая, разбъркайте и оставете да шупне.
Сипете брашното в купа и оформете кладенче в средата. Вътре добавете маята, олиото, разтопеното масло и яйцата.
Постепенно замесете меко тесто и го оставете да втаса на топло за около час.
Разточете втасалото козуначено тесто на правоъгълник. Намажете го изцяло с течния шоколад и внимателно завийте на руло. Срежете го на две половинки през средата.
Сплетете леко двете части, като се стараете разрезът да е в горната страна.
Сложете хартия за печене в тава и поставете козуначеното руло. Отново оставете да втаса на топло за поне 20 минути.
След това го намажете с отделения жълтък и поръсете равномерно със сусам.
Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете козуначената плитка до готовност. В края може да го покриете с фолио, за да не загори.
Козуначената великденска плитка с шоколад и сусам е чудна!