Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Питка с кисело мляко и свинска мас

Питка с кисело мляко и свинска мас

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Питка с кисело мляко и свинска мас
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
11/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
10
"Разкошна маслена питка, която да си похапнете топла-топла"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 грама + още за доизмесване
  • кисело мляко - 100 г
  • жива мая - 15 грама
  • свинска мас - 100 г разтопена
  • яйца - 2 броя
  • вода - 250 мл
  • захар - 2 щ.
  • сол - 2 щедри щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затоплената вода начупете маята. Добавете захарта и няколко лъжици брашно, разбъркайте кашичката и оставете да шупне.

Междувременно пресейте брашното и оформете кладенче в средата му. Чукнете вътре едното яйце и белтъка на второто, добавете половината от разтопената мас и солта, както и киселото мляко.

Накрая добавете маята и разбъркайте. Започнете да месите и ако се налага, поръсвайте по малко брашно, за да спре да лепне. Не прекалявайте със солта, за да се получи меко тесто.

Потопете ръцете си в останалата мас и намазнете тестото. Прехвърлете го в купа и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса на топло, за да удвои обема си - необходим е около час.

След това премесете тестото и оставете да почине за 15-тина минути.

Отново потопете ръцете си в маста и притиснете тестото, след което разтеглете, за да се получи кръгла и по-тънка кора. Поръсвайте я с още мас и прихванете единия край, издърпайте и усучете нагоре.

Продължете да усуквате по същия начин цялото тесто. Накрая го завийте, съединявайки краищата на фитила.

Поставете питката в намазнена тава и изчакайте да втаса повторно за около 50 минути.

Намажете маслената питка с разбит с малко вода и олио жълтък.

Загрейте фурната на 180 градуса и я изпечете до готовност.

Питката с кисело мляко и свинска мас е чудна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: