Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Пухкава масленица с магданоз и свинска мас

Пухкава масленица с магданоз и свинска мас

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Пухкава масленица с магданоз и свинска мас
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
15/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Вкусна и пухкава масленица - закуската никога не е била по-вкусна"

Необходими Продукти

  • брашно - 520 грама + още за доизмесване
  • яйца - 2 броя
  • сирене - 260 грама
  • жълтъци - 1 за намазване
  • жива мая - 20 грама
  • вода - 110 мл
  • кисело мляко - 160 грама
  • магданоз - 35 грама (свежи листа)
  • мас - 80 грама
  • масло - 50 грама
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята със захарта в затоплената вода, оставете да шупне сместа.

В купа пресейте брашното и оформете кладенче в средата. Сипете вътре разбитите две яйца със солта, киселото мляко, половината масло и мас (разтопени заедно), както и маята.

Постепенно замесете меко тесто, като добавяте брашно, за да спре да ви лепне по ръцете. Леко може да намазнявате ръцете си в остатъка от мазнината.

Върнете готовото тесто в купата, покрийте и го оставете да втаса на топло за около час.

За плънката натрошете сиренето и го смесете с наситнения магданоз. Може да добавите и един белтък (който ще остане от жълтъка, необходим за финалното намазване).

Разточете тестото на правоъгълна кора. Намажете я много добре с разтопената мазнина и поръсете навсякъде от плънката. Разтеглете леко и отново намажете с мазнина, поръсвайте с плънка и прегъвайте. Така се процедира до привършване на сместа със сиренето.

Прехвърлете масленицата в добре намазнена тава, като внимателно подпъхнете навътре краищата, за да се получи обла форма.

Оставете да втаса повторно, за да удвои обема си - около час.

Разбийте жълтъка с малко олио и вода и изпечете питката със сирене в загрята на 190 градуса фурна. Необходими са около 35 минути.

Пухкавата масленица с магданоз и свинска мас е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: