Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Масленица с айрян и сирене

Масленица с айрян и сирене

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2941k4k9812
Масленица с айрян и сирене
Снимка: Мария Симова
1 / 2
12/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Пухкава, ароматна и чудно вкусна Закуската е сервирана"

Необходими Продукти

  • брашно - 850 грама
  • сирене - 300 грама (натрошено)
  • яйца - 2 броя
  • суха мая - 10 грама
  • вода - 400 мл
  • кисело мляко - 100 грама
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - ¾ с.л.
  • олио - 10 с.л.
  • за намазване
  • мас - 50 грама
  • масло - 50 грама
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща голяма купа сипете маята, захарта, 2-3 лъжици брашно и 100 мл вода. Разбъркайте и оставете да шупне.

Разбийте яйцата (отделете 3 лъжици), и ги сипете в активираната мая.

Смесете останалата топла вода с киселото мляко и солта, разбийте до получаване на айрян и го сипете в маята. Добавете 7 лъжици олио и на части започнете да сипвате от пресятото брашно. Замесете меко тесто.

Прехвърлете го на плота и го разтеглете на кора с диаметър около 25 см. Намажете с лъжица олио и сгънете на плик, внимателно премесете, за да се усвои олиото. Повторете процедурата още 2 пъти.

Намазнете купа и сложете тестото вътре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло да втаса и удвои обема си - необходим е около час.

Междувременно разтопете заедно смесените мас, масло и олио, а сиренето натрошете.

Разделете готовото тесто на 4. Всяка една разтворете на кора с помощта на пръстите си (дебела около 5 мм).

Намажете кората с по 2-3 лъжици от мазнината и поръсете с 1/4 от натрошеното сирене. Така направете с всички кори, като ги редите една върху друга (помежду им също намазвайте с мазнина и поръсвайте със сирене).

Накрая навийте на руло и леко го издърпайте и усучете, след което навийте на охлюв. Сложете го в тава (28 см), която сте застлали с хартия за печене. Изчакайте да втаса за 30-тина минути.

Намажете масленицата с отделените 3 лъжици разбити яйца.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете до готовност - около 50 минути. Ако видите, че загаря най-добре покрийте с фолио.

Масленицата с айрян и сирене е чудна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: