Начин на приготвяне
В подходяща голяма купа сипете маята, захарта, 2-3 лъжици брашно и 100 мл вода. Разбъркайте и оставете да шупне.
Разбийте яйцата (отделете 3 лъжици), и ги сипете в активираната мая.
Смесете останалата топла вода с киселото мляко и солта, разбийте до получаване на айрян и го сипете в маята. Добавете 7 лъжици олио и на части започнете да сипвате от пресятото брашно. Замесете меко тесто.
Прехвърлете го на плота и го разтеглете на кора с диаметър около 25 см. Намажете с лъжица олио и сгънете на плик, внимателно премесете, за да се усвои олиото. Повторете процедурата още 2 пъти.
Намазнете купа и сложете тестото вътре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло да втаса и удвои обема си - необходим е около час.
Междувременно разтопете заедно смесените мас, масло и олио, а сиренето натрошете.
Разделете готовото тесто на 4. Всяка една разтворете на кора с помощта на пръстите си (дебела около 5 мм).
Намажете кората с по 2-3 лъжици от мазнината и поръсете с 1/4 от натрошеното сирене. Така направете с всички кори, като ги редите една върху друга (помежду им също намазвайте с мазнина и поръсвайте със сирене).
Накрая навийте на руло и леко го издърпайте и усучете, след което навийте на охлюв. Сложете го в тава (28 см), която сте застлали с хартия за печене. Изчакайте да втаса за 30-тина минути.
Намажете масленицата с отделените 3 лъжици разбити яйца.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете до готовност - около 50 минути. Ако видите, че загаря най-добре покрийте с фолио.
Масленицата с айрян и сирене е чудна.