Начин на приготвяне
Маята се разбърква в топла вода със захарта и 2 .л. брашно на каша. Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва тесто. Втасва 40 минути и разделяме на три части. Двете се точат с ръце на дълъг фитил, сплесква се на лента, широка 4 пръста и се поръсва с натрошено сирене. Навива се на рулце и се усуква, да стане с дължина 60 см.
Двата дълги фитила се усукват на въже и се оформя венец върху хартия за печене в тава 26 см, а диаметъра на козуначения венец 20 см. Последното тесто се дели на три части и отново се оформя на фитили.
Плетем ги като козунак и поставяме в средата в кръг, а в центъра се поставя едно сварено обелено яйце. Оставя се за 20 минути, намазваме с отделения половин жълтък разбит с малко олио и поръсваме семена.
Печем в загрята фурна 180°C до готовност 35-40 минути.
Изважда се и намазваме с масло.
Весел и вкусен Великден!