Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Великденска питка

Великденска питка

Maria KostoffMaria Kostoff
Новак
307137
Великденска питка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8-10
"Хубавото на питките по празниците е, че винаги се изяждат първи - гостите ги обожават"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • айран - 400 г
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 4 бр. + 1 жълтък за намазване
  • масло - 125 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Солта, захарта и маята се разтварят в айрана. Брашното се пресява и се прави кладенче.

В него се счукват яйцата и се добавя айрана. Замесва се меко тесто, което се разделя на 3 топки. Всяка топка се разточва на тънка кора, намазва се с масло и се оставя настрана.

Трите кори се слагат една върху друга, навиват се на руло, което се усуква от двата края. Реже се на охлюви, с дължина около 5 см.

Получените охлюви се нареждат в тава а разстояние един от друг и се оставят на топло да втасат. Намазват се с жълтъка. Питата се пече на 200 градуса за около 30 минути.

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: