Начин на приготвяне
Първо затоплете млякото.
Половината от него сипете в купичка. Добавете маята, малко брашно и 1 лъжица захар, разбъркайте и оставете сместа да шупне.
Разбийте яйцата с млякото, захарта и останалите необходими продукти (без олиото).
С пресятото брашно започнете да замесвате козуначено тесто, към което на части се влага олиото. Раздърпвайте и събирайте тестото - колкото повече време повтаряте тази процедура, толкова повече конци ще има козунакът.
Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло.
След това разделете тестото на широки фитили. Поръсете ги с белия шоколад и притиснете с пръсти, след което оформете обли фитили.
От трите фитила усучете плитка, като краищата подпъхнете отдолу.
Отново оставете да втаса и поръсете с още филиран шоколад, както и със захар.
Загрейте фурната на 160 градуса и изпечете до готовност - около 35 минути.
Великденската козуначена плитка с лимонов аромат е чудна.