ezine.bg»Рецепти»Предястия»Печен пълнен артишок

Печен пълнен артишок

Печен пълнен артишок
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 3
27/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции6
"Ако сте от хората, които никога дори не са опитвали артишок, сега е моментът да поправите тази грешка с тази рецепта"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Махнете дръжката и твърдите външни листа на главите артишок.

Поръсете ги с малко от лимоновия сок, за да ги предпазите от потъмняване.

Прехвърлете ги в тенджерка и ги залейте с вода, овкусете със сол и остатъка от лимоновия сок. Варете 10 минути от момента на кипване на течността и ги извадете.

Поставете ги наобратно върху кухненска хартия, за да се отцедят добре.

Притиснете ги леко, за да се разтворят.

За плънката наситнете лука и го задушете в маслото и зехтина. Прибавете нарязания хамон и след кратко готвене сипете брендито и розмарина.

Когато се изпари алкохолът, свалете от котлона. Охладете почти изцяло и добавете крема сиренето.

Сложете артишока в тава и го поръсете с малко сол и зехтин. На дъното на тавата сипете малко вода и запечете за 10 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Извадете от фурната и напълнете артишока с плънката. Настържете чедъра отгоре и запечете за кратко, колкото да се разтопи кашкавалът.

Поръсете със зелени подправки по избор и сервирайте.

Печеният пълнен артишок е готов.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: