Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Артишок по италиански

Артишок по италиански

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Артишок по италиански
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
14/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Поглезете се с този артишок по италиански"

Необходими Продукти

  • артишок - 4 големи глави (с дръжките)
  • зеленчуков бульон - около 300 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 35 мл
  • лимони - 1 брой
  • мента - 1 с.л. наситнена
  • магданоз - 3 с.л.
  • сол - 4 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете студена вода в голяма купа и изстискайте в нея половината лимон.

Почистете главите артишок от твърдите външни листа. Отрежете дръжките, така че да останат 4-5 см от тях. Дръжките също обелете.

Отрязаните дръжки заедно с главите пуснете във водата. След кратък престой ги извадете и издълбайте дупки в артишоците, като след това веднага ги пускате отново в купата - така няма да потъмнеят.

Наситнете отрязаните дръжки с вътрешността и една чеснова скилидка. Поръсете ги с около 20 мл зехтин, малко сол и две лъжици прясно изцеден лимонов сок. Прибавете към тях наситнените мента и магданоз.

Напълнете артишока с тази свежа плънка.

Сложете ги във висока и тясна тенджерка, в която сте сипали останалия зехтин. Добавете в тенджерката втората чеснова скилидка. Задушете на умерен огън за няколко минути. Сипете бульона и бялото вино.

Покрийте зеленчуците с намокрена пергаментова хартия. Задушавайте около 30-тина минути - времето зависи от големината на главите артишок.

Имайте предвид, че течността не трябва да покрива артишока, така че не сипвайте цялото вино и бульон.

Поднесете артишока изправен, залят със соса от варенето.

Артишокът по италиански е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: