Начин на приготвяне
Сипете студена вода в голяма купа и изстискайте в нея половината лимон.
Почистете главите артишок от твърдите външни листа. Отрежете дръжките, така че да останат 4-5 см от тях. Дръжките също обелете.
Отрязаните дръжки заедно с главите пуснете във водата. След кратък престой ги извадете и издълбайте дупки в артишоците, като след това веднага ги пускате отново в купата - така няма да потъмнеят.
Наситнете отрязаните дръжки с вътрешността и една чеснова скилидка. Поръсете ги с около 20 мл зехтин, малко сол и две лъжици прясно изцеден лимонов сок. Прибавете към тях наситнените мента и магданоз.
Напълнете артишока с тази свежа плънка.
Сложете ги във висока и тясна тенджерка, в която сте сипали останалия зехтин. Добавете в тенджерката втората чеснова скилидка. Задушете на умерен огън за няколко минути. Сипете бульона и бялото вино.
Покрийте зеленчуците с намокрена пергаментова хартия. Задушавайте около 30-тина минути - времето зависи от големината на главите артишок.
Имайте предвид, че течността не трябва да покрива артишока, така че не сипвайте цялото вино и бульон.
Поднесете артишока изправен, залят със соса от варенето.
Артишокът по италиански е много вкусен.