Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Печен пълнен артишок

Печен пълнен артишок

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Печен пълнен артишок
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
27/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ако сте от хората, които никога дори не са опитвали артишок, сега е моментът да поправите тази грешка с тази рецепта"

Необходими Продукти

  • артишок - 6 големи глави (1 кг в непочистено състояние)
  • лук шалот - 2 - 3 бр.
  • хамон - 75 грама
  • масло - 25 грама
  • зехтин - 15 - 20 мл
  • чедър - 80 г (или кашкавал)
  • лимонов сок - 40 - 50 мл
  • бренди - 3 - 4 с.л.
  • крема сирене - 150 - 200 грама (може Маскарпоне)
  • розмарин
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Махнете дръжката и твърдите външни листа на главите артишок.

Поръсете ги с малко от лимоновия сок, за да ги предпазите от потъмняване.

Прехвърлете ги в тенджерка и ги залейте с вода, овкусете със сол и остатъка от лимоновия сок. Варете 10 минути от момента на кипване на течността и ги извадете.

Поставете ги наобратно върху кухненска хартия, за да се отцедят добре.

Притиснете ги леко, за да се разтворят.

За плънката наситнете лука и го задушете в маслото и зехтина. Прибавете нарязания хамон и след кратко готвене сипете брендито и розмарина.

Когато се изпари алкохолът, свалете от котлона. Охладете почти изцяло и добавете крема сиренето.

Сложете артишока в тава и го поръсете с малко сол и зехтин. На дъното на тавата сипете малко вода и запечете за 10 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Извадете от фурната и напълнете артишока с плънката. Настържете чедъра отгоре и запечете за кратко, колкото да се разтопи кашкавалът.

Поръсете със зелени подправки по избор и сервирайте.

Печеният пълнен артишок е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: