Начин на приготвяне
Обелете главите артишок от външните твърди пластове листа. Измерете пръст и половина от върха и срежете. Опашката в основата на главата може да да я оставите или да срежете. Ако решите да я оставите, махнете по-тъмния пласт.
Разполовете всяка обелена глава артишок. Веднага прехвърлете в тенджера с вода, в която сте сипали лимоновия сок.
Сварете артишока за около 20-тина минути.
Счукайте магданоза и две от скилидките чесън. Сипете малко от водата, в която варихте артишока, прибавете брашното и посолете. Разбъркайте до гладка кашица.
Загрейте на умерен огън зехтина и запържете третата чеснова скилидка. Прибавете кашичката и бъркайте. Наливайте по малко от бульона и разбърквайте. Гъстотата на соса е по ваш избор.
Прибавете вътре в съда артишока и посолете. Гответе 15-тина минути, като не спирате да бъркате.
Сервирайте топлия артишок, полят със соса.
Артишокът с чеснов сос е много вкусен.