Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Артишок с чеснов сос

Артишок с чеснов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Артишок с чеснов сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
36 мин.
Общо
51 мин.
Порции
3
"Време е да опитате нещо интересно и различно, а този артишок с чеснов сос е точно такъв"

Необходими продукти

  • брашно - 2 с.л. с връх
  • чесън - 3 скилидки
  • артишок - 7 глави
  • зехтин - 4 с.лъжици
  • магданоз - 4 с.л. наситнен
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете главите артишок от външните твърди пластове листа. Измерете пръст и половина от върха и срежете. Опашката в основата на главата може да да я оставите или да срежете. Ако решите да я оставите, махнете по-тъмния пласт.

Разполовете всяка обелена глава артишок. Веднага прехвърлете в тенджера с вода, в която сте сипали лимоновия сок.

Сварете артишока за около 20-тина минути.

Счукайте магданоза и две от скилидките чесън. Сипете малко от водата, в която варихте артишока, прибавете брашното и посолете. Разбъркайте до гладка кашица.

Загрейте на умерен огън зехтина и запържете третата чеснова скилидка. Прибавете кашичката и бъркайте. Наливайте по малко от бульона и разбърквайте. Гъстотата на соса е по ваш избор.

Прибавете вътре в съда артишока и посолете. Гответе 15-тина минути, като не спирате да бъркате.

Сервирайте топлия артишок, полят със соса.

Артишокът с чеснов сос е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: