Начин на приготвяне
С остър нож отрежете стъблата на артишоците и изравнете основата им, за да стоят в чинията.
С ножици подрежете върховете на външните листа. Сложете четирите артишока в тенджера с кипяща вода заедно с лимоновия сок и варете на тих огън около 20 минути.
Междувременно направете пълнежа. Загрейте олиото в тенджерка и леко запържете ситно нарязания лук, чесъна и гъбите до омекване.
Свалете от огъня и добавете нарязаната на ивици шунка, галетата и виното. Подправете с черен пипер.
Отцедете свареният артишок и внимателно премахнете листата в центъра.
Издълбайте с лъжица и отстранете мъхестата сърцевина.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете артишоците в огнеупорна тавичка и ги напълнете с пълнежа. Покрийте и печете около 15 минути.
Преди поднасяте сложете отгоре по 1 бучица масло.