Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Лека мусака с пиле и тиквички

Лека мусака с пиле и тиквички

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1464932k
Лека мусака с пиле и тиквички
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Да, класическата мусака си е страхотна, но и тази с пиле и тиквички не е за изпускане"

Необходими продукти

  • пилешки гърди - 1 комплект
  • ориз - 50 г
  • тиквички - 2 средни по големина
  • домати - 1 брой
  • лук - 1 глава
  • магданоз - щипка
  • черен пипер - щипка
  • кимион - щипка
  • бяло вино - 2 с.л.
  • зехтин
  • сол
  • за заливката
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 400 грама
  • пармезан - 30 грама настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на малки късчета пилешките гърди. Сипете кафена чашка зехтин в тиган и добавете месото и наситнената глава лук.

Запържете и след 5 минути налейте 2 лъжици бяло вино. След като се изпари алкохолът (около минутка), добавете нарязания на малки парчета домат и ориза.

Овкусете сместа с щипка кимион и черен пипер, поръсете щедро с прясно нарязан магданоз. Налейте чаша топла вода и гответе 10-тина минути.

Прехвърлете в тава и добавете предварително нарязаните и леко осолени тиквички.

Разбъркайте мусаката и долейте до ръба на продуктите топла вода. Печете мусаката в умерено загрята фурна докато остане на мазнина.

Междувременно пригответе заливката. Разбийте жълтъците заедно с киселото мляко и залейте мусаката.

Поръсете отгоре с настърган пармезан и печете до приятен загар. Сервирайте порция от мусаката с лъжица кисело мляко.

Леката мусака с пиле и тиквички е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: