Начин на приготвяне
Лукът и морковът се нарязват на дребно и се задушават в мазнина. Към тях се прибавят тиквичките нарязани на кубчета, а щом започнат да омекват, се добавя и каймата.
Оризът се измива и заедно с чаша вода се прибавя към останалите продукти. Мусаката с ориз се овкусява със сол, черен пипер и ситно нарязан копър.
Накрая се прибавят и доматите към мусаката с кайма. Щом оризът попие водата, ястието се прехвърля в тавичка. Наливат се още две чаени чаши вода и тавата се слага във фурната.
Мусаката се пече на 200 градуса, като малко преди готовност се залива с вкусна заливка за мусака, приготвена от разбитите яйца с кисело мляко, брашно и сода.
Връща се във фурната и се допича, докато получи приятен загар мусаката от тиквички и кайма.