Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Градинарска мусака с кайма

Градинарска мусака с кайма

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3361k232
Градинарска мусака с кайма1 / 2
13/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Куп любими съставки и едно име - градинарска мусака"

Необходими Продукти

  • кайма - 800 г (телешка, свинска)
  • кромид лук - 2 глави
  • картофи - 6 бр.
  • зеле - 1/2 глава
  • тиквички - 1 бр.
  • зелен фасул - 200 г
  • домати - 5 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. (кисело)
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • настърган кашкавал - 3 с.л.
  • растително масло - 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 30 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме на дребно лука и го задушаваме в част от растителното масло с малко вода, докато омекне и течността се изпари. Прибавяме част от нарязаните или настъргани домати и размесената с малко вода до получаване на гладка маса кайма. Поръсваме сместа с червения и черния пипер, посоляваме и задушаваме на тих огън.

Почистваме и измиваме зеленчуците и ги нарязваме на дребно и последователно, според твърдостта им. Задушаваме ги до омекване с част от пасираните домати, малко вода и останалото растително масло. Така приготвените зеленчуци прибавяме към полузадушената кайма.

Поръсваме цялата тази смес със ситно нарязания магданоз, разбъркваме и изсипваме в намазнена и покрита с кръгчета домати тавичка. Отгоре поставяме парченца краве масло.

Запичаме нашата градинарска мусака с кайма в умерена фурна, заливаме я със смес от яйцата, брашното, млякото и настъргания кашкавал и отново я запичаме до леко зачервяване. Поднасяме готовата мусака, нарязана на порции с градинарска салата и хляб със зелении .

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: