Начин на приготвяне
Нарязваме на дребно лука и го задушаваме в част от растителното масло с малко вода, докато омекне и течността се изпари. Прибавяме част от нарязаните или настъргани домати и размесената с малко вода до получаване на гладка маса кайма. Поръсваме сместа с червения и черния пипер, посоляваме и задушаваме на тих огън.
Почистваме и измиваме зеленчуците и ги нарязваме на дребно и последователно, според твърдостта им. Задушаваме ги до омекване с част от пасираните домати, малко вода и останалото растително масло. Така приготвените зеленчуци прибавяме към полузадушената кайма.
Поръсваме цялата тази смес със ситно нарязания магданоз, разбъркваме и изсипваме в намазнена и покрита с кръгчета домати тавичка. Отгоре поставяме парченца краве масло.
Запичаме нашата градинарска мусака с кайма в умерена фурна, заливаме я със смес от яйцата, брашното, млякото и настъргания кашкавал и отново я запичаме до леко зачервяване. Поднасяме готовата мусака, нарязана на порции с градинарска салата и хляб със зелении .