Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Картофена мусака със свинска кайма

Картофена мусака със свинска кайма

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Новак
1433772
Картофена мусака със свинска кайма
Снимка: AneliaStefanova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • картофи - 5 бр.
  • свинска кайма - 500 г
  • домати - 400 г от консерва
  • зелен лук - 2 стръка
  • зелен чесън - 2 стръка
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • чубрица - 1/2 с.л.
  • джоджен - 1 щипка сух
  • девесил - 2 стръка
  • сол - 1/2 с.л.
  • За залива
  • кисело мляко - 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се режат на дребни кубчета, лука и чесъна се наситняват и всичко се слага в тава.

Овкусява се с чубрица, джоджен, девесил, сол и червен пипер.

Доматите се сипват в касерола с 300 мл вода и се загряват, когато течността се сгорещи се сваля от огъня и се добавя каймата. И с помощта на вилица или ръчна преса за картофено пюре се раздробява на трохи.

Свинската кайма се добавя към картофите, всичко се разбърква, за да се разпределят равномерно картофите и каймата и ако има нужда, се долива още малко вода.

Картофената мусака се пече около един час, докато изври течността и картофите омекнат. След това се прави полив от яйцата и киселото мляко, мусаката се залива с полива и се допича, докато придобие приятен загар.

Вкусна мусака със заливка.

По същия начин освен Картофена мусака със свинска кайма може да се приготви мусака с телешко например.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: