Начин на приготвяне
Картофите се режат на дребни кубчета, лука и чесъна се наситняват и всичко се слага в тава.
Овкусява се с чубрица, джоджен, девесил, сол и червен пипер.
Доматите се сипват в касерола с 300 мл вода и се загряват, когато течността се сгорещи се сваля от огъня и се добавя каймата. И с помощта на вилица или ръчна преса за картофено пюре се раздробява на трохи.
Свинската кайма се добавя към картофите, всичко се разбърква, за да се разпределят равномерно картофите и каймата и ако има нужда, се долива още малко вода.
Картофената мусака се пече около един час, докато изври течността и картофите омекнат. След това се прави полив от яйцата и киселото мляко, мусаката се залива с полива и се допича, докато придобие приятен загар.
Вкусна мусака със заливка.
По същия начин освен Картофена мусака със свинска кайма може да се приготви мусака с телешко например.