Начин на приготвяне
Обелваме си картофите и тиквичките. Нарязваме ги на кубчета. Почистваме лука и морковите и тях нарязваме на ситно. Морковът може да се настърже и на ренде.
Задушаваме двете съставки в зарята мазнина около 7-8 минути. Към тях добавяме каймата и разбъркваме, докато стане на трохи.
Измиваме си ориза добре и него прибавяме към сместа. Накрая прибавяме доматите от консерва и домашната лютеница.
Разбъркваме всичко и оставяме на огъня, докато остане на мазнина.
Прибавяме всички подправки, доливаме с вода, докато се покрият продуктите и изсипваме сместа в тавата, в която ще печем богатата мусака от тиквички.
Поставяме във фурната и печем до пълна готовност. През това време си приготвяме заливката за разкошната мусака.
Всички продукти смесваме и разбъркваме до гладка смес и изсипваме върху ястието.
Връщаме мусаката от тиквички с ориз и кайма отново да се пече до получаване на загар.