Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака със заливка от прясно мляко и яйца

Мусака със заливка от прясно мляко и яйца

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Мусака със заливка от прясно мляко и яйца
Снимка: Чародейката
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Наистина е важно да можете да правите мусака. Постарайте се да запомните тази рецепта"

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • кайма смес - 600 г
  • кромид лук - 1 глава
  • домати - 250 г пасирани
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • за заливката
  • прясно мляко - 500 мл
  • олио - 6 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват, обелват и нарязват на ситни кубчета. Прехвърлят се в тава, добавят се 2 с.л. олио и 4 с.л. от пасираните домати, посоляват се продуктите и се разбъркват.

Тавата с картофите се прехвърля в предварително загрята на 180 градуса фурна и се запичат за 15 минути.

Лукът се реже на ситно и се запържва в 5 с.л олио за няколко минути. Добавя се и каймата и се запържва, докато стане на трохи. Овкусява се със сол, 2 ч.л. червен пипер, чубрица и се добавят и останалите пасирани домати.

Картофите се изваждат от фурната и върху тях се слага сместта от тигана с каймата и лука.

Добавя се 250 мл гореща вода, разбърква се хубаво и мусаката се пече около 30-40 минути на 180 градуса на средна решетка.

За заливката в същия тиган от каймата се сипва олио и щом се загрее се добавя брашното и се запържва за половин минута, налива се прясното студено мляко и се кипва при непрекъснато бъркане.

В отделен съд се разбиват яйцата и към тях се налива горещата смес - също при непрекъснато бъркане.

Заливката се прехвърля равномерно върху запечената мусака, ястието се връща във фурната и се запича за 15 минути.

По желание се сервира с кисело мляко.

Мусаката със заливка от прясно мляко и яйца е готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: