Начин на приготвяне
Картофите се измиват, обелват и нарязват на ситни кубчета. Прехвърлят се в тава, добавят се 2 с.л. олио и 4 с.л. от пасираните домати, посоляват се продуктите и се разбъркват.
Тавата с картофите се прехвърля в предварително загрята на 180 градуса фурна и се запичат за 15 минути.
Лукът се реже на ситно и се запържва в 5 с.л олио за няколко минути. Добавя се и каймата и се запържва, докато стане на трохи. Овкусява се със сол, 2 ч.л. червен пипер, чубрица и се добавят и останалите пасирани домати.
Картофите се изваждат от фурната и върху тях се слага сместта от тигана с каймата и лука.
Добавя се 250 мл гореща вода, разбърква се хубаво и мусаката се пече около 30-40 минути на 180 градуса на средна решетка.
За заливката в същия тиган от каймата се сипва олио и щом се загрее се добавя брашното и се запържва за половин минута, налива се прясното студено мляко и се кипва при непрекъснато бъркане.
В отделен съд се разбиват яйцата и към тях се налива горещата смес - също при непрекъснато бъркане.
Заливката се прехвърля равномерно върху запечената мусака, ястието се връща във фурната и се запича за 15 минути.
По желание се сервира с кисело мляко.
Мусаката със заливка от прясно мляко и яйца е готова.