Начин на приготвяне
Почистеният и ситно нарязан праз (заедно с зелената част) се посолява леко и се задушава до омекване в половината растително масло.
Обелените и нарязани на кубчета картофи се варят в подсолена вода 10 – 15 мин., отцеждат се, а отварата се запазва.
Отделя се меката част от доматите, а твърдата се нарязва на парченца.
Към задушения праз се прибавят част от доматите и доматеното пюре, а като се поизпари отделеният сос, се прибавят оризът, картофите, черен пипер магданоз и ако е необходимо, сол.
Намазва се обилно с мазнина тавичка и на дъното ѝ се нареждат половината от нарязаните домати. Върху тях се изсипва сместа от праза, картофите и ориза и се изравнява.
Отгоре се нареждат останалите домати. Приготвя се заливка за мусака от яйцата, разбити с половината от млякото и щипка сол.
Залива се мусаката и се пече 15 – 20 мин. в силна фурна. През това време се приготвя светла запръжка от останалата мазнина и брашното, разрежда се с останалото мляко (студено), кипва се и се прибавя кашкавалът.
С тази смес се залива нашата вкусна вегетарианска мусака. Ястието отново се слага във фурната и се пече до зачервяване.