Начин на приготвяне
Обелете и измийте картофите. Сложете ги да се варят. Когато са готови, отцедете водата, добавете маслото и намачкайте. Овкусете пухкаво картофено пюре с подправките.
Разбийте яйцата. Почистете, измийте и накълцайте лука на дребно. Добавете в тенджерата при картофите. Същото направете и с двата вида сирене. Объркайте добре.
Вземете форма, която да бъде подходяща за приготвяне на вкусния пататник. Намазнете я. Разстелете в нея една от корите за баница, нека краищата ѝ да стърчат навън. Намазнете.
Отгоре сложете втора, но обърната по дължина на противоположната страна. Картофената смес се разпределя върху корите. Захлупват се стърчащите краища на корите. Маха се формата.
Същото се прави с другите две кори. Родопският пататник се захлупва върху тях, а стърчащите краища на корите се завиват към страната, от която вече има кори.
Ще се получи пататник, на който и от двете страни има кори. Намажете отгоре с малко масло.
Печете Родопския пататник с овче сирене до готовност и сервирайте с желана гарнитура или без.