Начин на приготвяне
Сипете млякото в голяма тенджера и сложете на котлона да кипне. Температурата на млякото трябва да достигне 36-38 градуса.
Най-добре е да го измервате с термометър, но ако нямате - натопете си пръста (той трябва да стои в млякото и да не ви пари). Това е най-подходящата температура. Свалете от огъня. На 3 литра мляко са необходими 18 капки мая за сирене.
Тя се прибавя към затопленото овче мляко и се разбърква добре. Сложете капак на тенджерата и завийте с вълнено одеяло.
Оставете да престои три час, след което отвийте и сипете млякото в марля, за да се отцеди хубаво. Щом е вече отцедено, пристегнете хубаво марлята и сложете в специална форма за сиерне.
Ако пък нямате такава, стегнете марлята здраво и закачете да се отцежда до другия ден. Извадете готовото домашно сирене и може да консумирате веднага.
Ако обичате сиренето да ви е солено, направете саламура и го сложете вътре. За целта смесете 6 литра вода с килограм морска сол.
Овчето сирене в домашни условия е готово.