Начин на приготвяне
Сварете овчето мляко на водна баня, като го бъркате от време на време.
Щом се свари, добавете солта и го разбъркайте добре.
Оставете го да покъкри за няколко минути - сипете след това маята, а след минутка и лимонтозуто.
Продължете да бъркайте внимателно, за да стане на парцали и да се пресече хубаво.
Прехвърлете съдържанието в намокрен тензух върху друга голяма тенджера, за да се отцеди суроватката в нея.
Завържете краищата на тензуха и го оставете така, докато е още топъл.
Прехвърлете кашкавала още топъл в специално калъпче, за да се оформи добре, като едновременно с това поръсвайте при всяко прехвърляне с билки и лют червен пипер.
Оставете домашния кашкавал да престои един ден и тогава е готов за консумация.
Кашкавалът от овче сирене с ароматни подправки е много вкусен.
Коментари