Начин на приготвяне
Изсипете млякото в средно голяма тенджера и го загрейте на средно слаб огън, докато се пастьоризира.
Използвайте готварски термометър, за да проверите температурата.
Свалете съда от котлона и го оставете да се охлади до 40 °С за около 30 минути. Докато млякото се охлажда, вземете малка купа и добавете щипка шафран към нея.
След това налейте 1 супена лъжица гореща вода върху шафрана и го оставете да се накисва за около 10 минути.
След като млякото достигне нужната температура, добавете към него 3 супени лъжици обикновено кисело мляко и разбъркайте добре.
Добавете шафрана и меда към сместа и разбъркайте отново, докато всичко се смеси добре.
Изсипете сместа в стъклен буркан и го покрийте плътно с капак. Можете също така да увиете буркана в топла кърпа, за да подпомогнете културата на киселото мляко.
Оставете буркана да престои спокойно на топло място за 8 до 12 часа. Колкото по-дълго го оставите да престои, толкова по-остър ще стане киселото мляко.
Можете също да тествате гъстотата на киселото мляко след 8 часа. Ако предпочитате по-плътна консистенция, оставете да престои по-дълго.
След като домашното кисело мляко стегне, извадете буркана от топло място и го поставете в хладилника да се охлади за поне 2 часа.
Когато бурканите с киселото мляко се охладят, можете да го сервирате така или да гарнирате с допълнително шафран и мед.
Насладете се на вашето вкусно домашно кисело мляко с шафран и мед!