Начин на приготвяне
Пригответе си дълбока тенджера, изсипете в нея прясното мляко да се вари. Готово е, когато образува каймак и се надигне, внимавайте да не изкипи.
Препоръчително е да разбъркате свареното мляко с дървена лъжица. После добавете киселото мляко към него.
Разбърквайте непрекъснато. Ще започнат да се образуват бучици и да се отделя суроватка. Щом това се случи, сипете оцета. След няколко минути, махнете от огъня.
Вземете гевгир, сложете тензух и изсипете млякото да се изцеди хубаво. Поставете домашното сирене в тава, върху него сложете чиния, а върху чинията - някаква тежест, която да го притиска.
Време е да приготвите саламурата. Сипете водата, солта и киселината в дълбок съд. Когато сиренето се е отцедило хубаво, се реже на парчета и се пълни в буркан.
Залива се с приготвената саламура, затваря се и се остава за 40 дни.
След това може да консумирате зрялото домашно краве сирене до насита!