Начин на приготвяне
Сваряваме млякото в тенджера и след като е готово оставяме настрана да изстине до степен като топнем малкия си пръст да не пари неприятно.
В съдинка си разбиваме киселото мляко с 3 с.л. от прясното и добавяме към останалото.
Прибавяме постепенно 50 капки мая за сирене, захлупваме съда, завиваме с кърпа и оставяме така за 90 минути да се пресече.
Получената смес изсипваме в предварително намокрен тензух.
Връзваме два по два срещуположните краища и оставяме да виси и да се отцежда.
Трябва да го изцеждаме до степен приятно меко.
Изсипваме го в калъп, поставяме капак или друга плоскост и отгоре поставяме тежест.
Готовото домашно сирене можем да консумираме веднага, но е най-добре след 5-6 дни.
Коментари