Ezine.bg»Рецепти»Млечни продукти и заместители»Домашно сирене»Как да си направим домашно сирене?

Как да си направим домашно сирене?

редакция:
Как да си направим домашно сирене?
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Веднъж опитате ли домашно приготвено сирене, вече никога няма да искате да опитате друго."

Необходими продукти

  • краве мляко - 2 литра
  • морска сол - едра
  • мая - за сирене (10 капки на 1 л мляко)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Как да си направим домашно сирене - отговорът на този въпрос може да видите в следващите редове:

Първо излейте прясното мляко в дълбока тенджера. Ако имате възможност, използвайте нова тенджера или такава, която се използва само за направата на млечни изделия, защото ако се използва и за друго, може да придаде остатъчен мирис и да развали продукта.

Сложете тенджерата с млякото на огъня и включете да загрява на 37-38 градуса. Най-добре е да измервате температурата с кухненски термометър, но ако нямате, измерете с кутрето си - потопете и ако ви е добре в топлото мляко, но без да ви пари, значи това е правилната температура.

Изключете котлона. Сипете маята към млякото и разбъркайте, но задължително с дървена лъжица.

Свалете тенджерата от огъня и сложете капака отгоре. Увийте цялата тенджера в кърпи и оставете така за 2 часа.

Отвийте и нарежете на малки калъпи. Отново сложете капака и оставете за още 1 час, за да се утаи суроватката от домашното сирене.

Прехвърлете подсиреното мляко в леко влажен тензух, който се завързва на бохча. Вържете я на удобно място и оставете за 1 нощ, за да стегне сиренето.

На следващия ден извадете от тензуха и оваляйте сиренето в едрата морска сол. Завийте го в торбичка и приберете в хладилник за няколко часа - солта ще разтопи и сиренето ще стегне, готово за консумация.

Вижте също как да си направите домашна извара, любимото домашно крема сирене или вкусна домашна бейби моцарела.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: