Как да си направим домашно сирене

Как да си направим домашно сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Веднъж опитате ли домашно приготвено сирене, вече никога няма да искате да опитате друго"

Необходими продукти

  • краве мляко - 2 литра
  • морска сол - едра
  • мая - за сирене (10 капки на 1 л мляко)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Как да си направим домашно сирене - отговорът на този въпрос може да видите в следващите редове:

Първо излейте прясното мляко в дълбока тенджера. Ако имате възможност, използвайте нова тенджера или такава, която се използва само за направата на млечни изделия, защото ако се използва и за друго, може да придаде остатъчен мирис и да развали продукта.

Сложете тенджерата с млякото на огъня и включете да загрява на 37-38 градуса. Най-добре е да измервате температурата с кухненски термометър, но ако нямате, измерете с кутрето си - потопете и ако ви е добре в топлото мляко, но без да ви пари, значи това е правилната температура.

Изключете котлона. Сипете маята към млякото и разбъркайте, но задължително с дървена лъжица.

Свалете тенджерата от огъня и сложете капака отгоре. Увийте цялата тенджера в кърпи и оставете така за 2 часа.

Отвийте и нарежете на малки калъпи. Отново сложете капака и оставете за още 1 час, за да се утаи суроватката от домашното сирене.

Прехвърлете подсиреното мляко в леко влажен тензух, който се завързва на бохча. Вържете я на удобно място и оставете за 1 нощ, за да стегне сиренето.

На следващия ден извадете от тензуха и оваляйте сиренето в едрата морска сол. Завийте го в торбичка и приберете в хладилник за няколко часа - солта ще разтопи и сиренето ще стегне, готово за консумация.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: