Начин на приготвяне
Как да си направим домашно сирене - отговорът на този въпрос може да видите в следващите редове:
Първо излейте прясното мляко в дълбока тенджера. Ако имате възможност, използвайте нова тенджера или такава, която се използва само за направата на млечни изделия, защото ако се използва и за друго, може да придаде остатъчен мирис и да развали продукта.
Сложете тенджерата с млякото на огъня и включете да загрява на 37-38 градуса. Най-добре е да измервате температурата с кухненски термометър, но ако нямате, измерете с кутрето си - потопете и ако ви е добре в топлото мляко, но без да ви пари, значи това е правилната температура.
Изключете котлона. Сипете маята към млякото и разбъркайте, но задължително с дървена лъжица.
Свалете тенджерата от огъня и сложете капака отгоре. Увийте цялата тенджера в кърпи и оставете така за 2 часа.
Отвийте и нарежете на малки калъпи. Отново сложете капака и оставете за още 1 час, за да се утаи суроватката от домашното сирене.
Прехвърлете подсиреното мляко в леко влажен тензух, който се завързва на бохча. Вържете я на удобно място и оставете за 1 нощ, за да стегне сиренето.
На следващия ден извадете от тензуха и оваляйте сиренето в едрата морска сол. Завийте го в торбичка и приберете в хладилник за няколко часа - солта ще разтопи и сиренето ще стегне, готово за консумация.