Домашно сирене Рикота

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Домашно сирене Рикота
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Пригответе тази домашна Рикота и я добавете в любимите си разядки и десерти за един натурален вкус"

Необходими продукти

  • [1 - ви вариант]
  • сол - 5 с.л.
  • прясно мляко - 5 литра
  • лимонтузу - 2 пакетчета
  • [2 - ри вариант]
  • суроватка - около 4 литра
  • лимонов сок - от 1/4 сочен лимон /или 1 лъжица лимонтузу/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сиренето Рикота често се иползва в приготвянето на различни рецепти и много често се сравнява с испанското сирене Рекесон или нашата извара. Приликата между тези продукти се дължи на факта, че и трите сирена се правят от остатъчната суроватка.

От суроватка може да се направи и рикота в домашни условия. Необходимо е обаче да се спазват строги правила и технология по време на нейното приготвяне.

Първо загрейте течността до не повече от 80-90 градуса. Внимавайте да не завира, защото трябва да се получи продукт с кремообразна и съвсем леко зърнеста структура, докато изварата се получава шуплеста и по-твърда.

Важно е да се уточни обаче, че не всяка домакиня може да се сдобие с 4 литра суроватка, от която в крайна сметка ще се получат едва 200-300 грама суроватка. Затова домашно сирене рикота може и да се направи от прясно мляко, което се пресича с лимонтузу.

Резултатът е много добър, а количеството получена рикота е в пъти повече. Все пак това не е истинската рикота, но така или иначе доста се доближава до вкуса й. Сами преценете кой вариант е по-удобен за вас.

В следващите редове ще представим рецепта за рикота с овче мляко. Лично аз купувам 5-10 литра прясно овче мляко и от него приготвям домашен кашкавал или домашно сирене, а отделилата се суроватка използвам за рикота.

Оставете суроватката да престои за една нощ - по този начин се активират важните процеси на ферментация в нея. След това я загрейте до 80-90 градуса и изчакайте да се пресече.

Това става в случай, че се получава от кашкавал, понеже в нея вече има прибавено лимонтузу. Ако вашата суроватка е от сирене, сложете сол и лъжичка киселина по избор - лимонтузу или дори лимонов сок.

Разбъркайте и сипете в голяма цедка, върху която предварително сте сложили парче марля. Така ще получите продукт с кремообразна и леко зърнеста структура. Колко време ще отцеждате рикотата, зависи от това дали искате да бъде по-гъста или не толкова сгъстена.

Във втория вариант, когато се ползва мляко за рикотата, използвайте технологията, подобна за получаване на кашкавал. Все пак има няколко разлики.

Загрейте млякото и без да завира сипете лимонтузуто и солта. Разбъркайте и щом течността се пресече, веднага я сипете в цедката с марля. Оставете да се отцеди.

Готовият пресен продукт е вашата рикота. Не я оставяйте за много дълго време в марлята, защото ще се сбие и ще се получи нещо като кашкавал.

Важно: Ако искате с това домашно сирене да приготвяте десерти или кремове за торти и сладкиши, не добавяйте сол!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: