Начин на приготвяне
Сиренето Рикота често се иползва в приготвянето на различни рецепти и много често се сравнява с испанското сирене Рекесон или нашата извара. Приликата между тези продукти се дължи на факта, че и трите сирена се правят от остатъчната суроватка.
От суроватка може да се направи и рикота в домашни условия. Необходимо е обаче да се спазват строги правила и технология по време на нейното приготвяне.
Първо загрейте течността до не повече от 80-90 градуса. Внимавайте да не завира, защото трябва да се получи продукт с кремообразна и съвсем леко зърнеста структура, докато изварата се получава шуплеста и по-твърда.
Важно е да се уточни обаче, че не всяка домакиня може да се сдобие с 4 литра суроватка, от която в крайна сметка ще се получат едва 200-300 грама суроватка. Затова домашно сирене рикота може и да се направи от прясно мляко, което се пресича с лимонтузу.
Резултатът е много добър, а количеството получена рикота е в пъти повече. Все пак това не е истинската рикота, но така или иначе доста се доближава до вкуса й. Сами преценете кой вариант е по-удобен за вас.
В следващите редове ще представим рецепта за рикота с овче мляко. Лично аз купувам 5-10 литра прясно овче мляко и от него приготвям домашен кашкавал или домашно сирене, а отделилата се суроватка използвам за рикота.
Оставете суроватката да престои за една нощ - по този начин се активират важните процеси на ферментация в нея. След това я загрейте до 80-90 градуса и изчакайте да се пресече.
Това става в случай, че се получава от кашкавал, понеже в нея вече има прибавено лимонтузу. Ако вашата суроватка е от сирене, сложете сол и лъжичка киселина по избор - лимонтузу или дори лимонов сок.
Разбъркайте и сипете в голяма цедка, върху която предварително сте сложили парче марля. Така ще получите продукт с кремообразна и леко зърнеста структура. Колко време ще отцеждате рикотата, зависи от това дали искате да бъде по-гъста или не толкова сгъстена.
Във втория вариант, когато се ползва мляко за рикотата, използвайте технологията, подобна за получаване на кашкавал. Все пак има няколко разлики.
Загрейте млякото и без да завира сипете лимонтузуто и солта. Разбъркайте и щом течността се пресече, веднага я сипете в цедката с марля. Оставете да се отцеди.
Готовият пресен продукт е вашата рикота. Не я оставяйте за много дълго време в марлята, защото ще се сбие и ще се получи нещо като кашкавал.
Важно: Ако искате с това домашно сирене да приготвяте десерти или кремове за торти и сладкиши, не добавяйте сол!