Начин на приготвяне
Смелете лешниците и бисквитите на ситно в кухненски робот. Добавете разтопеното масло и разбъркайте. Получават се маслени трохи, които се изсипват в застлана с кухненска хартия форма с падащ ринг.
Притиснете добре, за да се оформи блат. Имате два варианта - да оставите да стегне във фризера за 30-тина минути или да запечете в умерена фурна за 5-8 минути.
Увийте плътно формата в алуминиево фолио я поставете в по-голяма тава. Налейте в нея около 1 пръст вода.
Разбийте яйцата заедно със захарта. Добавете и останалите продукти - рикота, сметана, лимончело. Бъркайте на ръка с помощта на тел или с миксер, но много бързо, за да не се вкара въздух в сладкиша. Излейте върху основата сместа и печете на водна баня в загрята на 160-170 градус фурна около 45-50 минути.
Оставете чийзкейка да се охлади във фурната, за да се предотврати напукването му. След това го приберете в хладилник за една нощ.
Гарнирайте готовия сладкиш с пресни плодове или сладко по избор. Подходящ е и домашният шоколадов топинг, приготвен от разтопено масло, шоколад и фъстъчено масло.
Чийзкейкът с рикота и сметана е готов.