Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийзкейк с рикота и сметана

Чийзкейк с рикота и сметана

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Новак
3511971169
Чийзкейк с рикота и сметана
Снимка: Анонимен
1 / 3
22/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Нежен чийзкейк с рикота и сметана - незабравимо преживяване за небцето"

Необходими Продукти

  • рикота - 250 грама
  • заквасена сметана - 400 мл
  • захар - 150 грама
  • лимончело - 2 с.л. или аромат по избор (ванилия, лимон, ром)
  • яйца - 3
  • За основата
  • лешници - 50 грама
  • бисквити - 1 пакет с масло (около 150 г)
  • масло - 125 грама
  • Гарниране
  • Плодов вариант
  • плодове - по избор
  • сладко - по избор (боровинки)
  • Шоколадов вариант
  • фъстъчено масло - 1 с.л.
  • готварски шоколад - 100 грама натурален
  • масло - 20 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете лешниците и бисквитите на ситно в кухненски робот. Добавете разтопеното масло и разбъркайте. Получават се маслени трохи, които се изсипват в застлана с кухненска хартия форма с падащ ринг.

Притиснете добре, за да се оформи блат. Имате два варианта - да оставите да стегне във фризера за 30-тина минути или да запечете в умерена фурна за 5-8 минути.

Увийте плътно формата в алуминиево фолио я поставете в по-голяма тава. Налейте в нея около 1 пръст вода.

Разбийте яйцата заедно със захарта. Добавете и останалите продукти - рикота, сметана, лимончело. Бъркайте на ръка с помощта на тел или с миксер, но много бързо, за да не се вкара въздух в сладкиша. Излейте върху основата сместа и печете на водна баня в загрята на 160-170 градус фурна около 45-50 минути.

Оставете чийзкейка да се охлади във фурната, за да се предотврати напукването му. След това го приберете в хладилник за една нощ.

Гарнирайте готовия сладкиш с пресни плодове или сладко по избор. Подходящ е и домашният шоколадов топинг, приготвен от разтопено масло, шоколад и фъстъчено масло.

Чийзкейкът с рикота и сметана е готов.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: