Начин на приготвяне
За основата запечете на сух тиган овесените ядки с орехите за няколко минутки, като не спирате да бъркате. Охладете ги.
Накиснете фурмите във вряла вода за 15-тина минути. След това ги отцедете от водата и ги пасирайте в блендер заедно с орехите и овесените ядки.
Добавете към тях меда и разтопеното масло, пасирайте пак. Получава се лепкава смес.
Прехвърлете сместа във форма с падащо дъно (диаметър 20 см). Притиснете добре, за да се оформи блат.
Приберете формата в хладилник за 20-тина минути.
През това време пригответе крема.
Смесете заквасената сметана с рикотата, добавете мед на вкус, както и кората от лайм.
Пасирайте боровинките до гладкост. Добавете ги към млечната смес заедно със семената чия, разбъркайте.
Сипете крема върху основата, украсете с още боровинки и прясна мента.
Оставете боровинковия чийзкейк в хладилник за една нощ, за да стегне хубаво.
Боровинковият чийзкейк със сметана и рикота е готов.