Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Боровинков чийзкейк със сметана и рикота

Боровинков чийзкейк със сметана и рикота

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3752k5k2
Боровинков чийзкейк със сметана и рикота
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Разкошен боровинков чийзкейк, приготвен с много любов и качествени съставки."

Необходими продукти

  • блат
  • фурми - 10 броя
  • овесени ядки - 1 ч.чаша
  • масло - 40 грама разтопено
  • орехи - 50 грама
  • мед - 1 с.л.
  • крем
  • боровинки - 100 грама
  • заквасена сметана - 200 грама
  • рикота - 250 грама
  • лайм - кората на 1/2 бр.
  • мед - 3 с.л. (или друг подсладител на вкус)
  • чия - 3 с.лъжици
  • още
  • боровинки - за декорация
  • мента - листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За основата запечете на сух тиган овесените ядки с орехите за няколко минутки, като не спирате да бъркате. Охладете ги.

Накиснете фурмите във вряла вода за 15-тина минути. След това ги отцедете от водата и ги пасирайте в блендер заедно с орехите и овесените ядки.

Добавете към тях меда и разтопеното масло, пасирайте пак. Получава се лепкава смес.

Прехвърлете сместа във форма с падащо дъно (диаметър 20 см). Притиснете добре, за да се оформи блат.

Приберете формата в хладилник за 20-тина минути.

През това време пригответе крема.

Смесете заквасената сметана с рикотата, добавете мед на вкус, както и кората от лайм.

Пасирайте боровинките до гладкост. Добавете ги към млечната смес заедно със семената чия, разбъркайте.

Сипете крема върху основата, украсете с още боровинки и прясна мента.

Оставете боровинковия чийзкейк в хладилник за една нощ, за да стегне хубаво.

Боровинковият чийзкейк със сметана и рикота е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: