Начин на приготвяне
Разбийте яйцата (или белтъците) с кафявата захар до получаването на хубава пухкава пяна. За да се получи по-плътна смес, разбийте яйцата на водна баня на 50 градуса за около 3 минути.
Обелете и почистете ябълките (получават се около 170 грама) и ги смелете в блендер заедно с лененото семе, фурмите и орехите.
Добавете кокосовото масло и стърготините към яйцата. Прибавете смелните бадеми и сместа от блендера, като сипвате лъжица по лъжица. Бъркайте до хомогенност и накрая прибавете ванилията и брашното от спелта, към което сте добавили и бакпулвера.
Бъркайте внимателно и се старайте сместа да си остане пухкава. Ако е твърде рядка, прибавете малко брашно или смлени бадеми.
Прехвърлете в тава с хартия за печене. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете ябълковия сладкиш за 20-25 минути или докато забита клечка излезе суха.
Охладете здравословния сладкиш и го нарежете на парчета. Може да го намажете с мед или да поръсите с пудра захар - в този случай няма да е толкова здравословен.
Здравословният сладкиш с ябълки и фурми е готов.