Начин на приготвяне
Обелете и нарежете на дребни кубчета 2 средни ябълки.
Полейте ги с прясно изцеден лимонов сок.
Добавете към тях кората на половин лимон, стафидите и 2 с. л. ром. Разбъркайте добре и оставете за няколко минути, през които пригответе сместа за ябълковия сладкиш.
Разтопете кокосовото масло и го оставете леко да се охлади.
Разбийте яйцата с кафявата захар.
Прибавете маслото лъжица по лъжица, бъркайки.
Смесете киселото мляко със содата и изчакайте да шупне.
Прибавете ги към яйцата заедно със заквасената сметана.
След това добавете брашното от лимец и овесените трици.
Накрая прибавете ябълките и разбъркайте.
Покрийте тава с хартия за печене, намажете я с малко масло и изсипете кейковата смес.
Тавичката, която ползвах, е с приблизителни размери 15/25 см.
Печете плодовия сладкиш с предварително загрята фурна на 180 °С за около 40 минути - до суха клечка.
Готовия лесен и здравословен сладкиш с ябълки охладете върху решетка и след това нарежете.