Екмек кадаиф

IlariaIlaria
Новак
59762531
Екмек кадаиф1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Опитайте се да му устоите, ако можете"

Необходими продукти

  • кадаиф - 400 - 500 г
  • ядки - 200 г смес от орехи, бадеми и шам - фъстък
  • канела - 1/2 ч.л.
  • карамфил - 2 розички
  • за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 пак.
  • за крема
  • яйца - 5 бр. жълтък
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилия - 1 пак.
  • захар - 150 г
  • брашно - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кадаифът се разстила в подходяща тавичка. Поръсва се равномерно със ситно натрошените ядки, канела и карамфил. Пече се на 180 градуса до златисто.

Жълтъците са разбиват със захарта, добавя се брашното и ванилията. Млякото се загрява на котлона до кипване и се отдръпва от огъня.

Оставя се съвсем за кратко, за да се охлади, след което се добавя на тънка струйка към жълтъчната смес. Продуктите се бъркат непрекъснато, за да не се пресекат.

Когато сместа се хомогенизира, се връща на котлона и се вари до сгъстяване. Водата се смесва със захарта и се загрява. Бърка се до пълното разтваряне на захарта.

Оставя се да кипне и се използва за сиропиране на турския сладкиш. Отгоре се залива с млечния крем. По желание екмек Кадаиф се украсява с ядки. Охлажда се сиропираният сладкиш преди поднасяне.

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка: