Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбока купа. Към него се прибавят захарта, олиото, содата, ваниловият екстракт, какаото и подправката за кекс. Сладкото от сини сливи се разбърква заедно с една чаена чаша студена вода и се прибавя към останалите продукти.
Всичко се разбърква до еднородна, гъста кексова смес. Готовата смес се прехвърля в намазнена и набрашнена кексова форма.
Формата се почуква в масата или плота, за да се разпредели тестото равномерно. Приготвеният постен сладкиш се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
Когато е готов сладкишът със сливи, се поръсва с пудра захар. Сладко изкушение за дните на дългите Великденски пости, а и когато ви се хапва сладкиш без яйца и мляко.
Постен сладкиш със сладко от сини сливи, с който ще зарадвате всички у дома.