Зряло домашно краве сирене

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Зряло домашно краве сирене3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.

Необходими продукти

  • кисело мляко - 800 мл
  • прясно мляко - 5 л
  • ябълков оцет - 100 мл
  • саламура
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • вода - 1 л
  • сол - 200 г едра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си дълбока тенджера, изсипете в нея прясното мляко да се вари. Готово е, когато образува каймак и се надигне, внимавайте да не изкипи.

Препоръчително е да разбъркате свареното мляко с дървена лъжица. После добавете киселото мляко към него.

Разбърквайте непрекъснато. Ще започнат да се образуват бучици и да се отделя суроватка. Щом това се случи, сипете оцета. След няколко минути, махнете от огъня.

Вземете гевгир, сложете тензух и изсипете млякото да се изцеди хубаво. Поставете домашното сирене в тава, върху него сложете чиния, а върху чинията - някаква тежест, която да го притиска.

Време е да приготвите саламурата. Сипете водата, солта и киселината в дълбок съд. Когато сиренето се е отцедило хубаво, се реже на парчета и се пълни в буркан.

Залива се с приготвената саламура, затваря се и се остава за 40 дни.

След това може да консумирате зрялото домашно краве сирене до насита!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: