Овче сирене в домашни условия

Овче сирене в домашни условия
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Няма да намерите нищо по-вкусно от домашното сирене, гарантираме ви"

Необходими продукти

  • овче мляко - 3 литра
  • мая за сирене - 18 капки (на 1 л - 6 капки)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете млякото в голяма тенджера и сложете на котлона да кипне. Температурата на млякото трябва да достигне 36-38 градуса.

Най-добре е да го измервате с термометър, но ако нямате - натопете си пръста (той трябва да стои в млякото и да не ви пари). Това е най-подходящата температура. Свалете от огъня. На 3 литра мляко са необходими 18 капки мая за сирене.

Тя се прибавя към затопленото овче мляко и се разбърква добре. Сложете капак на тенджерата и завийте с вълнено одеяло.

Оставете да престои три час, след което отвийте и сипете млякото в марля, за да се отцеди хубаво. Щом е вече отцедено, пристегнете хубаво марлята и сложете в специална форма за сиерне.

Ако пък нямате такава, стегнете марлята здраво и закачете да се отцежда до другия ден. Извадете готовото домашно сирене и може да консумирате веднага.

Ако обичате сиренето да ви е солено, направете саламура и го сложете вътре. За целта смесете 6 литра вода с килограм морска сол.

Овчето сирене в домашни условия е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: